Ekosystem

Żyjmy w przyjaźni z pojęciem EKOSYSTEMU,

dbajmy o drugiego człowieka i otaczający nas świat!

To nasze zadanie i zadanie dla przyszłych pokoleń.

banner sekcji

EKOSYSTEM – taki tytuł nosi spektakl przygotowany przez naszych Seniorów z Krakowa. Ale po kolei...

Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga „Klub Celtycki” jako realizator projektu „Zielona Inicjatywa” umieściło wśród działań projektowych jedno zadanie nietypowe, a mianowicie napisanie i wystawienie przez zespół teatralny „ABRA” sztuki na temat ekologii. Do współpracy w wykonaniu tego zadania została zaproszona aktorka, Pani Paulina Dawid, która stworzyła scenariusz i jednocześnie wyreżyserowała przedstawienie. Sztuka pod tytułem „Ekosystem” ujmuje w sposób dostępny zarówno dla młodzieży i dorosłych zagadnienia z zakresu ekologii i zmiany klimatu, sortowania odpadów i dbania o porządek ekologiczny na świecie. W spektaklu przedstawiono zagadnienia ekologiczne i wyzwania z nimi związane z perspektywy trzech pokoleń, w ciekawy sposób przedstawiono relacje międzyludzkie i międzypokoleniowe, oraz indywidualne zmagania bohaterów w walce o bezpieczną przyszłość naszej planety.

Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
27 maja 2023r. odbyła się premiera sztuki w sali teatralnej Kościoła Pana Jezusa Dobrego Pasterza w Krakowie. Sztukę obejrzało tego dnia około 40 osób.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
28 maja 2023r. w TAURON ARENIE Seniorzy wystąpili na uroczystości związanej ze Świętem Miasta Krakowa pt. „Święto Rodziny Krakowskiej”. Spektakl obejrzało około 100 osób, a od widzów otrzymaliśmy gromkie brawa i słowa uznania za treść i wykonanie.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
29 maja 2023r. występowaliśmy w Oświęcimiu na zaproszenie tamtejszej Rodziny Kolpinga. Na widowni znaleźli się również Seniorzy z Rodziny Kolpinga z Chełmka, ogółem około 60 osób.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
26 czerwca 2023r. sztukę wystawiliśmy dla Rodziny Kolpinga z Makowa Podhalańskiego oraz uczestników miejscowego EKO-PIKNIK-u. Ponadto spektakl obejrzeli przedstawiciele lokalnych władz i innych Rodzin Kolpinga, łącznie około 115 osób. Tym występem zainaugurowaliśmy otwarcie nowej sali teatralnej w Centrum Kultury w Makowie Podhalańskim.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
28 lipca 2023r. zagraliśmy w Stowarzyszeniu SIEMACHA (Galeria Bonarka) dla młodzieży i dzieci. Byliśmy mile zaskoczeni, gdy po przedstawieniu został zorganizowany konkurs z ekologicznymi nagrodami, w którym uczestnicy potrafili dokładnie odpowiadać na tematy ściśle związane z przedstawieniem, bo jak twierdzili sztuka im się bardzo podobała. Uczestniczyło około 45 osób.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
2 sierpnia 2023r. sztukę EKOSYSTEM wystawiliśmy dla 30 pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Krakowie na Ugorku. Pensjonariusze przyjęli nas bardzo ciepło i zaprosili z kolejnymi spektaklami. Po przedstawieniu dyskutowaliśmy z widzami na temat ekologii. Opiekunowie byli wdzięczni, bo traktują takie występy jako pewien rodzaj terapii.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
3 sierpnia 2023r. zostaliśmy zaproszeni przez kierownictwo Programu Aktywności Lokalnej na Olszy, gdzie sztukę przyjęto entuzjastycznie, a obejrzało ją 35 osób.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
18 sierpnia 2023 r. na zaproszenie Rodziny Kolpinga z Lipnicy Małej zagraliśmy dla tamtejszej publiczności. Na widowni znalazło się ponad 60 osób w bardzo różnym wieku od najmłodszych po wiekowych mieszkańców Orawy. Zaskoczyło nas bardzo, iż duża część publiczności przyszła na spektakl w strojach ludowych. Przedstawienie zostało nagrodzone gromkimi brawami, a na zakończenie artyści wspólnie z widownią śpiewali piosenki.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
EKOSYSTEM bez wątpienia cieszy się dużym zainteresowaniem zarówno wśród seniorów jak również wśród dzieci i młodzieży. Od momentu premiery spektakl obejrzało prawie pół tysiąca widzów. Zagadnienia poruszone w przedstawieniu zmuszają do refleksji, zastanowienia się nad tym, jak dbać o naszą planetę, jakie podejmować działania, aby przyszłe pokolenia mogły egzystować w „czystym i przyjaznym świecie”.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego
Po wakacjach Seniorzy mają zamiar wyjść z propozycją wystawiania spektaklu dla dzieci i młodzieży w Domach Kultury oraz szkołach.
Zdjęcie grupowe klubu celtyckiego

Projekt „ZIELONA INICJATYWA” jest dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021–2030 Projekt jest realizowany w okresie od 01.06.2022 r. do 31.08.2023 r. Realizatorem projektu jest Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga „Klub Celtycki”.